Ozon jest skutecznym gazem w walce z różnego typu bakteriami, wirusami czy grzybami. Co ciekawe ozon jest nawet 50 razy bardziej skuteczny w działaniu niż chlor i działa od niego zdecydowanie szybciej. Skąd taka skuteczność ozonu?
Cząsteczka ozonu składa się z trzech atomów tlenu, jest stosunkowo silnym utleniaczem i dość łatwo wchodzi w reakcje chemiczne. I to właśnie jego zdolność utleniania sprawia, że w wyniku bezpośredniego działania ozonu dochodzi do trwałego uszkodzenia ścian komórkowych drobnoustrojów a tym samym do ich zniszczenia. Dlatego ozonowanie stało się jedną z coraz częściej stosowanych metod dezynfekcji.
Co to jest ozonowanie?
Ozonowanie to nic innego, jak przeprowadzenie dezynfekcji bez użycia środków chemicznych, gdzie czynnikiem biobójczym jest ozon – gaz o silnych właściwościach utleniających.
Ozonowanie sprawdza się idealnie tam, gdzie w bezpośrednim otoczeniu człowieka jest wymagana czystość biologiczna oraz sterylność. Jest stosowane tam, gdzie trzeba uzyskać środowisko wolne od nieprzyjemnych zapachów oraz zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, wirusów, zarodników pleśni czy grzybów. Jest to doskonała oraz bardzo ekologiczna metoda. Odkazi nie tylko mieszkanie czy nasz dom, ale również pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów z otoczenia. Wielką zaletą tej metody jest to, że jest bezpieczna i nie maskuje brzydkich zapachów, tylko je skutecznie usuwa.
Ozonowanie
Ozonowanie w przeciwieństwie do chloru czy innych środków chemicznych jest naturalną, ekologiczną i bezpieczną metodą dezynfekcyjną. Dodatkowym walorem ozonowania jest także jego nietoksyczność, dzięki temu po procesie ozonowania nie dochodzi do zatrucia gleby, wody czy powietrza. Co więcej, ozonowaniu można poddać właściwie każde pomieszczenie, przedmiot czy powierzchnię bez względu na umiejscowienie czy przeznaczenie.
Kiedy stosować ozonowanie?
W zasadzie w każdej sytuacji gdy zależy nam na pozbyciu się zarówno nieprzyjemnych zapachów różnorodnego pochodzenia, jak również wirusów, bakterii, grzybów, pleśni czy roztoczy. Ozonowanie sprawdza się szczególnie w przypadku alergików, ponieważ efektywnie unicestwia alergeny z otoczenia. Ozonowanie jest także skuteczną metodą w walce z wirusem Sara CoV, bowiem nawet niskie stężenie ozonu skutecznie unieszkodliwia koronawirusy. Metoda ozonowania jest zatem chętnie wykorzystywana przy dezynfekcji pomieszczeń i odzieży ochronnej oraz roboczej.
Kiedy najczęściej się stosuje dezynfekcję ozonem?
- przy neutralizacji zapachów w pomieszczeniach (po zmarłym, po zalaniach, po powodziach),
- przy likwidacji roztoczy i alergenów,
- przy dezynfekcji schronisk oraz obiektów inwentarskich,
- w palarniach, saunach czy obiektach sportowych,
- przy ozonowaniu ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii,
- przy dezynfekcji dokumentacji w archiwach czy bibliotekach (przy odgrzybianiu dokumentacji, ksiąg, druków),
- przy dezynfekcji pomieszczeń, gdzie znajdują się produkty spożywcze oraz żywność.
Czy ozonowanie może być niebezpieczne dla człowieka?
Ozon jest gazem, który naturalnie występuje w atmosferze Ziemi. W przypadku działania na człowieka ważne jest jego stężenie i nie powinno wynosić więcej niż 200μg/m3. Wdychanie ozonu w wyższym stężeniu może działać toksycznie i drażniąco na układ oddechowy oraz powodować inne, niebezpieczne dolegliwości. Podczas procesu ozonowania w pomieszczeniu nie powinny znajdować zarówno osoby jak i zwierzęta, a biorąc pod uwagę fakt, że ozon jest gazem nietrwałym i dość szybko ulega utlenieniu to po przeprowadzeniu ozonowania można bez problemu użytkować zdezynfekowane w ten sposób pomieszczenia czy sprzęty.
Zalety ozonowania:
- pomieszczenia po ozonowaniu nie wymagają mycia,
- ozon rozprowadza się równomiernie po całym pomieszczeniu, oczyszcza powietrzę i atmosferę,
- nie powoduje korozji metali,
- skutecznie dezynfekuje,
- skutecznie likwiduje przykre zapachy,
- ozonowanie jest PRZYJEMNE DLA ALERGIKÓW!