Monitoring HACCP jest prowadzony w celu czynnej i skutecznej ochrony przed szkodnikami. Służy do ciągłego i cyklicznego monitorowania obiektu oraz zainstalowanych urządzeń. W przypadku wystąpienia zagrożenia pozwala podjąć błyskawiczne reakcje, które mają na celu wdrożenie działań korygujących.
Sam skrót HACCP to z angielskiego Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli kontrola i analiza niebezpieczeństwa podczas pracy z żywnością.
Do wytycznych HACCP należy między innymi obowiązek zachowania odpowiedniej czystości w zakładzie, czy to podczas produkcji, transportu czy przetwórstwa produktów spożywczych. W przypadku niedostosowania się do wytycznych systemu – podczas kontroli SANEPID może wystawić mandat lub pouczenie.
Każdy przedsiębiorca, który prowadzi działalność gospodarczą związaną z produkcją, przetwórstwem, czy też transportem produktów spożywczych, jest zobowiązany poprzez obowiązujące normy, do stosowania zasad HACCP, GMP, GHP, IFS oraz BRC.
Co oznaczają inne wyżej wymienione skróty ?
GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna (ang. Good Manufacture Practise) – jest to system mający na celu sprawdzanie żywności pod względem jakości, jeszcze na etapie jej produkcji.
GHP – Dobra Praktyka Higieniczna (ang. Good Hygienic Practise) – system dotyczy wszystkiego co związane z higieną i czystością podczas produkcji żywności i nie tylko.
GMP i GHP to dwa podstawowe systemy, które mają na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie związanej z branżą żywnościowej.
IFS -Międzynarodowy Stamdard Bezpieczeństwa Żywności (ang. Internacjonal Food Safety) – jest to standard, który został opracowany przez przedstawicieli niemieckiego handlu detalicznego. Celem standardu IFS jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności producentów współpracujących z sieciami handlowymi.
BRC – (ang. British Retail Consortium) – brytyjski odpowiednik standardu IFS, zbiór zaleceń i wytycznych dla firm działających w sektorze przemysłu spożywczego, zwłaszcza hipermarketów (przede wszystkim hipermarketów brytyjskich) oraz firm dostarczających produkty żywnościowe pod własnymi markami.
Cookies
Obsługujemy pliki cookie. Jeśli uważasz, że to w porządku, po prostu kliknij „Zaakceptuj wszystko”. Możesz również wybrać rodzaj plików cookie, klikając „Ustawienia”.
Przeczytaj naszą politykę plików cookie