Białe robaki, jeżeli pojawią się w mieszkaniu, na pewno są bardzo dużym zaskoczeniem dla domowników, ale z pewnością wzbudzą również niepokój. Mogą się pojawić w miejscach, który nie są czyszczone tak często, jak być powinny albo też wszędzie tam, gdzie będą panowały warunki sprzyjające ich rozwojowi takie jak ciepło i wilgoć.
Najczęściej będą to larwy owadów, które są przyciągane przez organiczne odpady lub pozostawione resztki jedzenia. To zwykle są właśnie przyczyny obecności tych niechcianych gości. Dlatego też warto wiedzieć, jak je skutecznie zwalczać, ale również, co może nawet ważniejsze, jaką profilaktykę zastosować, aby przeciwdziałać ich powrotom.
Trudno jest z pewnością jednoznacznie i za każdym razem stwierdzić, o jakie konkretnie białe robaki chodzi. Mogą to być, bowiem larwy najróżniejszych owadów. Wspólną cechą jednak jest to, że uwielbiają bytować w lokalizacjach ciepłych i wilgotnych. Szczególne upodobanie mają w takich miejscach, gdzie jest dostęp do resztek jedzenia, co jest dla nich odpowiednią bazą z warunkami do rozwoju.
Może chodzić o larwy mącznika młynarka, moli spożywczych, ale również much. Przyczyny ich pojawiania się mogą być różnorodne. Powodem jest nieprawidłowo przechowywana żywność i sytuacje, gdy nie dba się w domu o czystość. Na pewno będą się pojawiać tam, gdzie jest dużo śmieci. Jednocześnie jednak białe robaki wcale nie muszą oznaczać tego, że chodzi o zaniedbania. Wystarczy, że będzie ciepło i wilgotno i będą mieć dostęp do jedzenia.
Jeżeli już pojawiają się w domu białe robaki, to zwykle przyczyną jest obecność resztek jedzenia i odpadków organicznych. Oczywistą ich lokalizacją będą miejsca takie jak kosze na śmieci, piwnica, czy też kuchnia. Chodzi z pewnością także o artykuły spożywcze, które są niezabezpieczone, a w szczególności są to płatki, kasze i mąka, które mogą być bardzo łatwym celem dla owadów dorosłych. To właśnie tam będą składać jaja.
Bardzo ważnym czynnikiem, jeżeli poszukiwana jest geneza pojawienia się takich owadów, jest temperatura. Ciepło zawsze sprzyja egzystencji robaków, a więc domy stają się ich niejako naturalnym środowiskiem. Dlatego właśnie tak ważna jest regularna kontrola tych wszystkich pomieszczeń i lokalizacji, gdzie jest ciepło wilgotno. Wszystkie potencjalnie wystawione na atak zakamarki powinny być regularnie czyszczone. Prawdopodobieństwo pojawienia się tych stworzeń będzie ograniczone.
Niekoniecznie też zawsze białe robaki będą stanowić jakieś zagrożenie dla zdrowia domowników. Mogą być niegroźne, aczkolwiek z oczywistych względów budzą niesmak i dyskomfort. Ich obecność sygnalizuje także niestety spore problemy związane z utrzymaniem czystości i higieny.
Ważniejsze jednak jest to i ten fakt trzeba mieć na uwadze, że są sytuacje, gdy będą zagrażać naszemu zdrowiu, a więc lepiej, aby budziły nasze obawy. Przede wszystkim białe robaki mogą przenosić bakterie i zanieczyszczać żywność. Przykładem są larwy takie jak mklik mączny, żerujący na artykułach spożywczych. W ten sposób negatywnie wpływa na świeżość żywności, co może też prowadzić do zatruć pokarmowych.
Robaki osiadają na jedzeniu i kuchennych powierzchniach, zanieczyszczając je. Szczególnie trudne do usunięcia są larwy łączników i moli spożywczych. Dlatego należy regularnie kontrolować stan tych produktów.
Są miejsca szczególnie sprzyjające rozwojowi białych larw. Najbardziej dogodne warunki gwarantują pomieszczenia domowe. Wszędzie tam, gdzie jest wilgotno i ciepło, tam może być odpowiednie środowisko do ich rozwoju. Jadalnie, kuchnie i piwnice, a także kosze na śmieci, to sfery potencjalnie najbardziej narażone na ich obecność. Warto też zwrócić uwagę na przestrzenie wokół instalacji wodnych, ponieważ też są miejscami bardzo podatnymi na obecność insektów. Jaja owady składają w wilgotnych zakamarkach, a resztki jedzenia to idealna zachęta.
W zasadzie proste czynności mogą skutecznie zapobiegać pojawianiu się robaków w pomieszczeniach, a chodzi o regularne czyszczenie i sprzątanie, usuwanie resztek jedzenia i wietrzenie pomieszczeń.
Białe larwy pozornie są do siebie podobne, ale w domach można napotkać kilka ich rodzajów. Gdy się uważnie im przyjrzeć, to różnią się wyglądem. Poza tym będą się odróżniać także preferencjami, jeżeli chodzi o środowisko bytowania.
Te, które najczęściej można napotkać w dużych i małych mieszkaniach, zarówno w blokach, jak też w domach jednorodzinnych, to larwy moli spożywczych. To one właśnie będą żerować, szczególnie chętnie na produktach sypkich, a mowa tu o kaszach i mące.
Inny przykład to larwy mącznika młynarka, które upodobały sobie żywność, w której występuje wysoka zawartość skrobi. Jeśli natomiast chodzi o larwy much, to będą one pojawiać się wszędzie tam, gdzie jest dużo odpadków organicznych. Jeżeli więc zauważona jest ich obecność, to można mieć pewność, że często są tam gromadzone resztki żywności.
Podstawowe działania niezbędne do przedsięwzięcia, to zabezpieczanie jedzenia i dbanie o czystość.
Niewprawne oko niekoniecznie zawsze jest w stanie odróżnić robaki od larw much. Tak samo przecież białe będą larwy spuszczela pospolitego. Są jednak o wiele większe i najważniejsze, że nie żerują w jedzeniu tylko w drewnie. Zasadniczą różnicą jest to, że larwy much są o wiele bardziej ruchliwe. Mają cylindryczne i miękkie ciała o kształcie zwężającym się ku końcowi.
Natomiast larwy moli lub mącznika są mniej aktywne i bardziej sztywne. Jeśli chodzi o jaja much, to składane są w pobliżu koszy na śmieci. Inne robaki preferują miejsca, gdzie jest dostęp do produktów zbożowych lub innych pokarmów sypkich.
Poza białymi larwami w mieszkaniach można natknąć się na inne owady, które mają podobny wygląd. Larwy moli zwykle gnieżdżą się w szafkach kuchennych, a drobne muszki owocówki będą się gromadzić w pobliżu resztek jedzenia. Podobnie mogą wyglądać larwy mrówek. Szczególnie jeżeli chodzi o mrówki faraona, bardzo często można je spotkać mieszkaniach komunalnych. Wspólną cechą wszystkich insektów jest to, że szukają odpowiedniego dla siebie miejsca do rozwoju i pożywienia.
Aby pozbyć się białych robaków, wymagane są wszelkie działania zapewniające czystość wszystkich narażonych przestrzeni. Ważna jest dbałość o czystość, ale także skuteczna dezynsekcja. Podstawowym i pierwszym krokiem jest usunięcie wszystkich zainfekowanych produktów. Należy bardzo dokładnie wyczyścić wszystkie zakamarki, a więc te miejsca, gdzie mogły być złożone jaja.
Należy również usunąć wszystkie odpady organiczne. Jeżeli natomiast doszło do poważniejszej inwazji, to warto sięgnąć po profesjonalne środki owadobójcze, a najskuteczniej jest zatrudnić specjalistów, którzy wykonują usługi dezynsekcji.
Istotne są także działania profilaktyczne. Dobrze jest zamontować siatki ochronne w oknach no i należy często sprawdzać produkty spożywcze, a zwłaszcza artykuły sypkie.
Do najbardziej skutecznych metod eliminowania białych robaków należą sposoby domowe jak też profesjonalny. Techniki realizowane we własnym zakresie to, jak wspomnieliśmy, precyzyjne wysprzątanie i wymycie wszystkich powierzchni, gdzie mogły się pojawić robaki. Produkty spożywcze muszą być regularnie monitorowane, ale najważniejsze też, aby były szczelnie przechowywane.
Jeśli zauważymy mole spożywcze, to można zastosować specjalne pułapki. Larwy natomiast zniszczymy środkami owadobójczymi. Podkreślmy jednak kolejny raz, że jeżeli problem jest poważny, to koniecznie należy skonsultować się z firmą dezynsekcyjną. Tacy specjaliści dysponują odpowiednim sprzętem i stosują najskuteczniejsze metody zwalczania i sektorów.
Owadobójcze środki jak najbardziej będą efektywne, ale należy stosować je z rozwagą. Preparaty muszą być dostosowane do typu konkretnych insektów, jakie nam zagrażają. Na mole spożywcze działają specjalne preparaty na owady domowe. Bezwzględnie zawsze należy dokładnie czytać informacje na etykiecie producenta i stosować się do zaleceń.
W przypadku poważniejszych problemów firmy dezynsekcyjne stosują profesjonalne środki, których nie jesteśmy w stanie we własnym zakresie kupić na przykład w drogerii. Najlepiej wówczas zaufać doświadczonym specjalistom.
Aby walka z białymi robakami była skuteczna, podstawowym działaniem jest regularne sprzątanie kuchni, a zwłaszcza zakamarków i tych miejsc, gdzie trzymamy produkty spożywcze. Należy też regularnie wyrzucać śmieci.
Niezwykle ważne jest także, o czym czasami zapominamy, utrzymywanie odpowiedniej temperatury w domu. Należy unikać nadmiernej wilgoci. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko pojawienia się owadów. Od czasu do czasu można też zastosować ozonowanie pomieszczeń zwykłym niedużym ozonatorem, który dodatkowo niweluje nieprzyjemne zapachy
Jednym z największych zagrożeń są resztki jedzenia, które długo leżą w koszu na śmieci. Jedzenie pozostawiane na wierzchu i produkty spożywcze niezabezpieczone to najważniejsze przyczyny obecności białych robaków.
Zasady są więc proste – należy żywność szczelnie zamykać w pojemnikach, regularnie sprzątać i myć wszelkie zakamarki w kuchni. Podstawową czynnością jest regularne wyrzucanie śmieci.
Jeżeli już zauważymy w koszu na śmieci białe robaki, to jest to sygnał bardzo niepokojący. To oznacza, że resztki organiczne przyciągnęły już owady. W takiej sytuacji niezwłocznie należy opróżnić kosz. Trzeba go bardzo dokładnie umyć, ale to nie wystarczy, ponieważ wymagana będzie dezynfekcja. Wystarczą tu środki czyszczące dostępne bez problemu w sklepach.
Niestety wciąż jeszcze wiele osób nie stosuje worków na śmieci. A ich wykorzystywanie to przecież oczywiste minimalizowanie kontaktu odpadków z samym koszem. To łatwe usuwanie resztek i mniejsze prawdopodobieństwo zagrożenia obecnością robaków. Najważniejsze jest więc to, aby śmieci organiczne wyrzucać regularnie, a najlepiej jak najczęściej. Najpraktyczniej resztki żywności natychmiast usuwać i każdorazowo dokładnie myć kosz.
Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu telefonicznego.
DDD Serwis 2022 – wszystkie prawa zastrzeżone