mgr inż. Mateusz Krzyżowski Członek Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji

co-robimy

OZONOWANIE

Co to jest ozonowanie?

Ozonowanie to nic innego, jak przeprowadzenie dezynfekcji bez użycia środków chemicznych, gdzie czynnikiem biobójczym jest ozon - gaz o silnych właściwościach utleniających.
Ozonowanie sprawdza się idealnie tam, gdzie w bezpośrednim otoczeniu człowieka jest wymagana czystość biologiczna oraz sterylność. Jest stosowane tam, gdzie trzeba uzyskać środowisko wolne od nieprzyjemnych zapachow oraz zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, wirusów, zarodników pleśni czy grzybów. Jest to doskonała oraz bardzo ekologiczna metoda. Odkazi nie tylko mieszkanie czy nasz dom, ale również pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów z otoczenia. Wielką zaletą tej metody jest to, że jest bezpieczna i nie maskuje brzydkich zapachów, tylko je skutecznie usuwa.

Kiedy najczęściej się stosuje dezynfekcję ozonem?

  • przy neutralizacji zapachów w pomieszczeniach (po zmarłym, po zalaniach, po powodziach),
  • przy likwidacji roztoczy i alergenów,
  • przy dezynfekcji schronisk oraz obiektów inwentarskich,
  • w palarniach, saunach czy obiektach sportowych,
  • przy ozonowaniu ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii,
  • przy dezynfekcji dokumentacji w archiwach czy bliotekach (przy odgrzybianiu dokumentacji, księg, druków),
  • przy dezynfekcji pomieszczeń, gdzie znajdują się produkty spożywcze oraz żywność.

Zalety ozonowania:

  • pomieszczenia po ozonowaniu nie wymagają mycia,
  • ozon rozprowadza się równomiernie po całym pomieszczeniu, oczyszcza powietrzę i atmosferę,
  • nie powoduje korozji metali,
  • skutecznie dezynfekuje,
  • skutecznie likwiduje przykre zapachy,
  • ozonowanie jest PRZYJEMNE DLA ALERGIKÓW!

 Zaznaczamy, że ozonowanie należy przeprowadzać z zachowaniem środków ostrożności i przez doświadczonych pracowników do tego upowaznionych.